tirsdag 19. januar 2016

Vespa Scooter

Hei Hei :)


Vi fikk i oppgåve å skrive om den kule Vespa Scooteren. Eg kommer til å si litt om Carradino D’Ascanio som har designa scooteren, designen hans og litt om historien.  Eg vil også ta i utgangspunkta ein av vespa sine scooterar. Håper du vil like detta innlegge, eg synest vertfall at det var veldig kjekt å skrive om sånt.


Carradino D’Ascanio produserte og designa den første helikopteret og den første scooteren som går på motor. Han var ein ”Aerospace engineering” som betyr ein luftfart ingeniør. Han var født 1891 og døde 1981.

Produksjon starta i Italia i 

1946 og forgår fortsatt. Tenkt deg at 60 år sidan beli den første scooteren blei produsert. Vespa scooter produksjon er i dag Italias største produsent av tohjulet motorkjøretøy. Eg har med eit bilde av ein av dei første modellene. Det er ikkje mykje å si om sjølve ”Italienske” designe,for den har ikkje noe spesielt italiensk i seg. Men sidan det var den første scooteren som blei produsert er den utrulig bra på designe sitt. Den har ganske så enkel form og oppbygging, men alt er veldig gjennomtenkt. Den har f.eks. nok så stor fot plass, bagasjerom og fot beskyttelse mot vind. Vespa scooteren blei grunnlaget for alle scooterane som er produsert idag.


Ut ifrå alle scooterar som Vespa har produsert siden 1946 og fram til i dag, valgte eg denna. Eg gjore det for eg synest at den var den finaste av alle. 
Eg veit, det høres teit ut. Men eg synest at han er så nydelig, kunne ønska med ein sånn. Rødt er favoritt fargen min, derfor likte eg den så godt. Den er ein av dei nyaste modellane, men som du ser frå bilde, så liknar han veldig på ein av dei første. Han er meir sikker og har selfølgelig betre motor enn dei frå 1946. Det som har forandra seg er bagasjerommet, den er under sete, forma på scooteren er endra frå å vere brei til å vere litt smalare.

onsdag 6. januar 2016

Designet til Nora Gulbrandsen

Hei!
Denne veken i design og arkitektur fikk vi i oppgåve å velge eit design av Nora Gulbrandsen og skrive om utsjånaden, designen og funksjonaliteten. Eg trur at dei fleste ikkje veit kven Nora er så eg vil fortelle litt om henne til å begynne med.

Kort om Nora:

Nora Gulbrandsen var ein norsk designer og keramiker. Født 1894, døde i 1978. Ho jobba stort sett med å lage utkast til tekstiler, tapeter, voksduker, glass og bokbind. Hadde sin eigen keramikkverksted. Der designa ho rundt 300 ulike design. Dei fleste av dei er design av kopper, fater og vaser. 
Ho var ein av dei designere som innførte den moderne designen.

Designet:

Eg valgte å skrive om det fate 
som dåke ser til høgre, men førts vil eg spørre dere kva de meine skiller det fate ut frå alle dei tradisjonelle fat vi finner rundtomkring? Det kan ligne på dei fleste fat eller skål vi finner i butikkar no. Eg vil iallfall sei at dei fat vi finner idag er kanskje inspirert av detta fate. Men kva er det fatet innspirert av då? For alt som blir lagd er alltid innspirert av eit eller anna. Eg meine at det designe er inspirert av Art Deco stilen. Det er malt spisse kanter på fate, eg meine at mønsteret gir oss ein følelse at fatet er høgere enn 
den egentlig er. Ho var veldig opptatt av 
fargebruken også, det er ein del av designe hennes. 

Gulbrandsen brukte lys-mørk kontrast her. Me finner litt rødt farge på kanten og inni fatet også, eg trur at ho valgte å sette litt rødt inni mellom for å skape meir liv i designe. Det hadde kanskje vert litt kjedeligt og trist om alt bare var svart og kvitt. 

Fatet er i seg sjølv veldig funksjonell. Veldig tradisjonelt og veldig aktuelt for nåtid. Formen til designe er enkelt. Den består av geometriske figurer, mønsteret Gulbrandsen bruke her har også geometriske former. 


Eg valgte å skriva om dette designe fordi eg synest det såg stilig ut og eg kunne godt tenkt meg å kjøpe det sjølv.

Her er linken til bilene av koppen:
http://digitaltmuseum.no/011025281376?rows=72&query=%20Nora%20Gulbrandsen&pos=28