onsdag 6. april 2016

Duodji

Heei :) Long time, no see... I dag i kunst og formkultur hadde vi om Duodji, ein gammal samisk kunst. Vi fikk då ein oppgåve om å skrive på bloggen om kva Duodji er. 


Til å begynne med så er Duodji ein utruleg gammal samisk håndverkskunst. Det har røtter i samisk fangstkultur tilbake til seks tusen - åtte tusen år f.Kr. Mønsteret og dekoren er inspirert av samisk mytologi og fra nordisk kultur. Dei har også fellestrekk med nordiske gjenstandar fra vikingstida.
Duojarane lager klær, vesker, kniver og generelt redskaper. Det som er så spesielt med denne typen håndverk er at dei bruke forskjellige teknikker og materialer. Det er noe heilt analsdes enn det vi ser i butikkane i dag. Dei benytter blant annet i arbeide sitt skinn, tekstiler, perler, horn og bein og tre. Dei jobbar også med garn, veving av stoffer og bånd. 

Doudjiarane bruker det til å lage samiske klesdrakter, strikking av luer, vottar og sokkar. Skinne bruker dei til å lage vesker, klær og skotøy. Av tre og horn lager dei kopper, boller og knivskafter. 
Dei har tatt vare på den gamle tradisjonelle teknikken ved å sende den videre frå far til sønn. Slik har den overlevd fram til idag, men Duodjiarane er redde at dei ikkje vil ha råd til å fortsette og drive med det... Alt dei lage er laga for hand på den gamle teknikken, når vi ser på tingene dei lager kan vi nesten se for oss korleis det var før i tida, å ha bare slike ting. 

Håper det var nyttig å lese om Duodji. Sjølv synest eg det er trist at det kan forsvinne, for det er kult å se at noe så gammalt har framdeles stor betydning for folk og at noen vil drive det fram over, veit bare ikkje kor lenge. 






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar