mandag 22. februar 2016

Kode 4 - Nikolai Astrup


Heei :)
I dag fikk vi som oppgåve å skrive om gårsdagen. Vi var nemlig på ein tur til Bergen på ein utstilling av Nikolai Astrup. I Bergen finner du mange kunstutstillinger, vi var på Kode 4. 
Til venstre ser dere eit portrett av sjølveste Nikolai Astrup. Han var ein norsk maler som levde på 1900 tallet, han er regna som ein av dei viktigaste norske bildekunstnere. 
Han var født den 30. august 1880 og døde 21. januar 1928. 


Maleriene hans har som oftest motiver frå hjembygda, Jølster. Han malte for det mesta om sommaren, malte naturen som treer og blomstrer. Han likte spesielt godt å male desse gule blomane, dei finner me ofte i maleriene hans. Det finest derimot svært må malerier av Astrup med vinter motiv. 

Astrup hadde ikkje eit enkelt liv som maler, det var ofte han fikk akkurat nok penger til å overleve. Faren hans var prest og ønsket at sønnen hans skulle gå i hans spor, men Nikolai hadde andre planar. Som 19 åring begynte han på ein malerskule i Kristiania, deretter flytta han heim ifrå. 


Astrup har ikkje solgt eit eneste bilde han har malt då han levde, medan i dag blir bildene hans solgt for fleire hundre tusen. Her er to av dei mest populære bilder av han. Det maleriet dåke ser til venstre finest 3 av. Astrup malte 3 nesten heilt like bilde, for å få det besta og finaste fram i bilde. På utstillingen vi var på, hang dei tre bildene ved siden av kvarandre, der kunne du se at desse bildene skiller seg veldig lite frå kvarandre. Forskjellen eg såg var at treet har bytta plass og at det kom meir snø på fjellet og at det blei malt 2 åkrer og ikkje ein på det endelige bilde. 

Det var alt eg hadde om Nikolai Astrup, håper dåke fikk vite litt meir om den norske maleren.
Snakkars <3 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar